Vam començar el nostre projecte amb Aribau Portillo, graduat amb INEFC i estudiant de fisioteràpia per la UAB. Si us intressa com la variabilitat de la freqüència cardíaca té un gran impacte per la nostra salut i rendiment no us perdeu la entrevista!
Sabem que la variabilitat del nostre cor ens dona molta informació al respecte de la nostra salut. És per això que cada cop més els atletes ho utilitzem com indicador de salut i que estem assimilant bé la càrrega d’entrenament.
- Quina importància i relació trobem amb el sistema nerviós autònom (sns i snp) amb els nivells del HRV?
- Sabent que nivells elevat del sistema nerviós simpàtic s’associen amb valors inferiors de la nostra variabilitat cardíaca, si suposem que tenim atletes d’esquí de muntanya, on normalment, viuen i entrenen amb condicions d’hipòxia, quins qüestionaris d’auto-avaluació es podrien fer per validar els nostres valors del HRV? à Borg, TSF, Lake-Louis (LL)..
- Havent parlat de la metodologia del estudi (14 atletes elits de ski mountaineering) com es va mesurar la HRV dels atletes(quin pulsòmetre) com es va tractar la informació (quin programa) i a partir d’aquí , quins intervals podem obtenir després d’analitzar la informació: R-R, SDNN, N50 Pnn50, RMSSD
- quan li mesuraves els intervals de R-R que duraven 14 minuts, perquè l’hi vas fer 8 minuts amb posició supina (estirat) i 6 minuts amb posició ortostàtica (de peu)? Pot interferir la nostra postura amb els valors obtinguts del HRV? Trobem alguna contraindicació amb estudis fets amb atletes elits (Schmitt et al., 2018) ? estudi fet amb esquiadors de fons
- Amb relació a l’estudi de Laborde et al. à “psycho-phyisio coherence”. L’estat de fatiga de l’atleta pot estar relacionat amb una predominança del SNS i per conseqüència una baixada del rendiment i pitjor posició?
- Per aquells atletes que competeixin amb carreres per etapes com seria el cas de la copa del mon d’esquí de muntanya o curses per etapes (pierra menta ,etc) quines aplicacions practiques els hi donaries de cara a millorar el seu rendiment:
- Per finalitzar parlarem els dos de quines tècniques podem utilitzar diàriament per augmentar els nostres nivells de HRV:
- Activitat física a llarg terme si entrenem de forma polaritzada pot millorar els nivells. Per contra, curt terme pot esser un estressador i augmentar el sns
- Dejuni intermitent contraindicacions, hi ha estudis que mostren un descens a curt terme i altres al contrari
- Dormir à bon descans i diferents tècniques de relaxació (Marta jackowska et al., 2012) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24293769 (altre estudi fet amb nens)
- Meditació https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21693507 (Nesvold A et al., 2012)
- Te verd i L-Teanina à per una banda la cafeïna es un estimulant podent actuar al sistema simpàtic però hi ha diferents estudis que indiquen que augmenta el HRV mentre que altres no mostres efectes positius i negatius. Per contra si no ens agrada el te podem optar per el suplement L-Teanina ja que augmenta i promou la relaxació sense afectar a l’atenció. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107346 (supplement L-Teanina)